Паралелни ликовни колонии во Слоештица и во Цапари

Од:

Петнаесетина реномирани македонски уметници од утре ќе творат паралелно во Меѓународниот центар за уметност „Арт Поинт – Гумно“ од село Слоештица, Демир Хисар, и во село Цапари, Битола на Меѓународната ликовна колонија „Де Ниро“.

Паралелните ликовни колонии ќе почнат со заедничка свеченост на којашто со потпишување на Повелба за збратимување ќе биде официјализирана 15-годишната соработка на организациите.

На уметничкото гумно во село Слоештица од утре до петти октомври ќе гостуваат уметниците: Дијана Томиќ – Радевска, Пандора и Сашо Саздовски, Филип Велковски, Горан Ристовски и Кети Талевска.

Во село Цапари, од утре до 30 септември ќе гостуваат уметниците: Елена Ѓоргиевска, Симонида Филипова Китановска, Жарко Башески, Стефан Малбашиќ, Сашо Н. Алушевски, Симона Мирчевска и Вацлав Лукич . Почесен гостин е Беди Ибрахим.

И двете ликовни колонии се делумно поддржани од Министерство за култура.

Би можело да ве интересира

Претсижни светски награди за уметникот Кашавелски од Куманово за делото „Судбоносно време“

Ана Ололовска

Перформанс на живи скулптури во Гевгелија по повод Светската недела на детето

Ана Ололовска

Фестивал на урбана култура – МУРАЛ

Ана Ололовска

Отворање на уметничките колонии во Слоештица и во Цапари

Ана Ололовска

Авторскиот портрет на Константин Плевнеш на Интернационалниот фестивал на фотографијата во Банги

Ана Ололовска

Во Велес ќе се одржи втората Скулпторска колонија „Велес 2020“

Ана Ололовска