Панорама на македонска поезија во зборникот „Шумадиски метафори – 2021“

Од:

Панорама на современата македонска поезија е објавена на српски јазик во зборникот „Шумадиски метафори – 2021“, поточно во централното место „Поетско дарување”.

dobivaj vesti na viber

Инаку, зборникот го издава познатата поетска манифестација Шумадиски метафори, која повеќе од триесет години се одржува во градот Младеновац во Србија, и кој обилува со голем број текстови од српски и странски автори.

Панорамата ја подготви главниот уредник на зборникот, Душан Стојковиќ, кој е голем познавач и толкувач на македонската поезија и проза. Тој е годинашен добитник на наградата Книжевен жезол на ДПМ.

Во зборникот се застапени десет современи македонски поети – Влада Урошевиќ, Радован Павловски, Ристо Василевски, Ефтим Клетников, Санде Стојчевски, Ристо Лазаров, Славе Ѓорѓо Димоски, Лидија Димковска, Никола Маџиров и Јовица Тасевски – Етернијан. Сите автори се застапени со по четири песни, и сите се во превод на поетот и академик Ристо Василевски.

Би можело да ве интересира

Промоцијата на стихозбирката „Збунети компаси“ од Зоран Анчевски

Ана Ололовска

Музичка промоција на стихозбирката „До сто и една и назад“ од Марко Виденовиќ

Ана Ололовска

Вечер на стихови на два јазика

Ана Ололовска

„Едно лето во Охрид“ – стихозбирка од Саво Костадиновски, поет иселеник во Германија

Ана Ололовска

Трајче Кацаров е лауреатот на наградата „Григор Прличев“ за најдобра поема за 2021 година

А1он

„Кршлива, скршена и други начини како да се стане цела“, англиско-хрватска збирка на стружанката Бистра Кумбароска

Ана Ололовска