Отворена изложбата „Ракот не е само хороскопски знак“ на Сокол Марковски

Од:

Во Галерија „КО-РА“ во Домот на култура „Кочо Рацин“ во Скопје вечерва беше отворена изложбата на Сокол Марковски, насловена „Ракот не е само хороскопски знак“.

Делата се работени во техника масло на платно и комбинирана теника – дигитален принт.

-Сокол Марковски со овој циклус од својот рецентен опус успева да оствари една маркантна доживелица која побудува повеќекратна размисла во опсервацијата и перцепцијата на естеските дострели со кои ја посочува многуслојноста на значењето на пораката која авторот недвојбено и сугестивно ја упатува. Делата успеваат да проникната во длабочината на размислата и да допрат до срцевината и суштественото во поимањето на страдањето какао неразделен феномен во егзистирањето на секоја единка, а во овој случај посветено на лицата соочени со спознавањето на една тешка и неизвесна страна на искушенијата со кои се соочени, како и бројните фази низ кои минуваат, изјави Виолета Кариќ, стручен соработник за визуелни уметности, дизајн и архитектура Домот на култура.

Марковски дизајнираше и каталог, а автор е и на освртот кон изложбата во каталогот каде го истакнува значењето на оваа изложба која има повеќекратно значење со цел да го предочи страдањето на лицата заболени од канцер и да ја поттикне емпатијата кај набљудувачот.

Би можело да ве интересира

Во Делчево изложба на дела од Лесновската ликовна колонија

Ана Ололовска

Во Куманово изложба на македонската наива

Ана Ололовска

Изложба „Навезени спомени“ во чест на Блаже Конески

Ана Ололовска

Изложба на дигитални графики од студентите од Факултетот за ликовни уметности

Изложба „Преку планината: или за двата паралелни неолитски света на Слатина – Зелениково и Церје – Говрлево“

Самостојна изложба на Афердита Кики во Тетово

А1он