Отворена изложбата на слики „Урбани пејзажи“ од Нада Ѕмбова Донева

Од:

Центарот за култура „Бели мугри“ од Кочани со изложба под наслов „Урбани пејзажи“ на јавноста ѝ ја претстави уметницата Нада Ѕмбова Донева, професорка по биологија во ОУ „Свети Кирил и Методиј“.

Дваесетината дела работени во техниката акрилик на платно, се мотиви од урбаната средина, претставени во колорит и форми инспирирани од доживувањата на погледите од различни локации и височини во Кочани и во Скопје.

Според Јулијана Иванова, рецензентка на изложбата, фасцинацијата од урбаниот простор ја носи авторката кон експериментирање, со апстрактен јазик на гестикулации и слоевити линии, a крајниот резултат е нова естетика како израз на авторската размисла и имагинарност.

– Уметноста и творештвото, науката и биологијата се нераскинливо сврзани. Тоа што уметноста ги соединува човекот и природата е познат факт. Уметноста, исто така, ги прави луѓето свесни за нивната унија еден со друг во потеклото и судбината. Животот е уметност, уметноста е живот, вели Ѕмбова Донева за врската меѓу нејзината професија и сликањето.

Изложбата „Урбани пејзажи“ ја отвори директорката на Центарот за култура „Бели мугри“, Александра Димитрова.

Првата самостојна изложба на Нада Ѕмбова Донева е поддржана од Министерството за култура на Република Северна Македонија.

Би можело да ве интересира

Изложба на проектот „1/2 Состојба“ на Михаела Јовановска во Њујорк

Ана Ололовска

Изложба „Допир на огнот – приказна за стаклото од музејските збирки на Црна Гора“

Ана Ололовска

Музејот од Свети Николе се подготвува за големата изложба „Билазора“

Ана Ололовска

Изложба „Боров Дол 2011-2018“ во штипскиот Безистен

Ана Ололовска

Дела на Златко Крстевски на меѓународна изложба во Полска

Ана Ололовска

Изложба на Катерина Деспот и Васка Сандева во Софија

Ана Ололовска