Отворен конкурс за учество на меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“

Од:

Официјалните подготовки за новото издание на меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“ започнаа со објавување на конкурсот за учество.

Организаторите наведуваат дека ова ќе биде можност по седми пат за потврдување, афирмирање и обединување на балканските поетски души.

Според пропозициите на конкурсот можат да се пријават поетите од Македонија и од балканските земји за една од двете категории: до 18 години и над 18 години. Кандидатите треба да испратат три необјавени песни, не подолги од 32 реда, напишани на мајчин јазик, а учесниците на кои македонскиот не им е мајчин јазик, задолжително доставуваат препев на македонски или на англиски јазик.

Темата и формата на песните се слободни.

Творбите се испраќаат на електронската пошта на фестивалот:

[email protected], заедно со личните податоци на авторот. Крајниот рок за пријавување е 31 март 2020 година

Традиционалната поетска манифестација „Литературни искри“ се организира во чест на 24-ти мај, денот на сесловенските браќа Св.Кирил и Методиј.

Би можело да ве интересира

Заврши конкурсот за седмото издание на поетскиот фестивал „Литературни искри”

Ана Ололовска

Почина Фахри Каја – поет, раскажувач, литературен критичар, антологичар, новинар и преведувач

Ана Ололовска

Промоција на стихозбирката „Јас сум Цако“ од Александар Матовски-Цако

Ана Ололовска

Дариа Матевски во финалето на фестивалот „Деца поети“ во Мостар

Ана Ололовска

Познати добитниците на наградата „Антево слово“

Ана Ололовска

Промовирана најновата стихозбирка „Тивко како молитва“ на Сузана Мицева