Општина Битола ќе кофинансира проект за реставрација на Офицерски дом

Од:

Советот на општина Битола донесе одлука за учество со кофинансирање на проект наменет за реставрација на Офицерскиот дом во тој град.

Со одлуката се овозможува буџетска поддршка од 16,6 милиони денари кои ќе бидат вложени за реализација на проектот.

-Обезбедените средства претставуваат 22,96 насто од вкупната реализација на проектот за „Реставрирање и адаптирање на офицерски дом заедно со партерното уредување“. Апликакцијата е доволна за оваа фаза од намерите за реставрација на Офицерскиот дом во Битола, информираат од тамошната локална самоуправа.

Офицерскиот дом во Битола е изграден во 1911 година од тогашниот управник на битолскиот вилает Абдул Керим Паша и претставува редок пример на архитектура, со карактеристични еркерни балкони – палата за свечени приеми, забава и балови.

Би можело да ве интересира

Милевски: Мерката „МојДДВ“-можност досега над 800 илјади евра да се слеат на сметките на граѓаните

Ана Ололовска

Во Битола отворена изложба на Абориџинска култура

Ана Ололовска

Акција против узурпацијата на јавни површини во Битола

Ана Ололовска

Во Охрид и Битола почувствуван земјотрес со епицентар од Корча

Татјана Ташкова

„Битола Шекспир фестивал“ завршува со претставата „Крал Иби“

Ана Ололовска

Почина архитектот Јован Стефановски Жан, автор на Милениумскиот крст и МНТ

Ана Ололовска