Онлајн-промоција на збирката раскази „Прстен и парфем“ од Мишо Китаноски

Од:

„Што ја натерало Мис Стон да го подари мајчиниот прстен?“ е само едно од големите прашања на кои авторот Мишо Китаноски дава свој, до некаде фиктивен одговор, во збирката раскази „Прстен и парфем“, што ќе биде промовирана вечерва на фејсбук-страницата на „Арс Ламина“.

Ова дело е во издание на „Арс Либрис“, дел од „Арс Ламина – публикации“ и веќе може да се најде во книжарниците „Литература.мк“ или да се нарача преку веб-страницата www.literatura.mk

Меѓу останатите прашања на кои писателот Китаноски дава свој одговор се и „Како се спасил од стрелање Мирослав Крлежа?“ и „Зошто доктор Арчибалд Рајс посакал неговото срце да почива на Кајмакчалан?“, „Дали со козите на Лазар Колишевски почна иселувањето на македонските села?“; „Како стигнала Сара Бернар да им пее на војниците пред да тргнат на Македонскиот фронт во Солун?“; „Што ја спречувало Мара Бунева да го повлече чкрапецот и да убие?“ и други.

Онлајн-промоцијата ќе ја води уредничката на „Прстен и парфем“, Бисера Бендевска, која со авторот ќе разговара на теми поврзани со оваа збирка раскази.

Китаноски е новинар и бил уредник и главен и одговорен уредник на повеќе весници и списанија. Ги објавил книгите „Сите деца се исти“ и „Џамлии и лифтови“ (песни за деца), „Потпис: Сандра“ (поезија за возрасни) и „Летописи за македонските села“ (приказни и рецензии), како и публицистичките изданија: „Бела книга – црно писмо: македонски индекс на забранети дела“, „Пиринска историска вистина“ и „Децата бегалци од Егејска Македонија во Југославија“, а приредил и неколку зборници.

Негови прилози се застапени во буквари, читанки, прирачници и антологии, а неговите дела се преведувани на англиски, руски, бугарски, романски, албански, словенечки, српски и на други јазици. Според негови сценарија се снимени и емитувани повеќе од десет ТВ-документарни филмови.

Би можело да ве интересира

Објавена монографија „Гордоста на Кавадарци“ од Тимчо Апостоловски

Ана Ололовска

Објавена монографијата „Дописниот шах во Македонија“

Ана Ололовска

Сликовницата „Три мали волчиња“ од грчки преведена на македонски јазик

Ана Ололовска

Романот за деца „Сенишната шума“ во издание на „Паблишер“

Ана Ололовска

Промоција на романот „Воскресение Experience патот на духот“ од Мирче Нешовски

Ана Ололовска

„Книжевноста и дните“ од Гојко Божовиќ на македонски јазик

Ана Ололовска