„Окружието на Конески“, нова книга од Димитар Пандев

Од:

Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“ ја објави книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев.

Како што информира Фондацијата „Небрегово“, во книгата Конески е претставен во редот на македонските константи на XX век, Крсте Мисирков и Кочо Рацин, меѓу светската лингвистика и славистика.

Преку македонските културни акции, како што се наведува, Конески имал главен збор во кодификацијата на македонскиот јазик, основањето на универзитетот, како и меѓу неговите најблиски соработници од областа на македонистиката, и пошироко, од македонската литература и културна историја.

„Окружието на Конески“ е работена на фонот на целокупното дело на Конески, на фонот на литературата за Конески, како и на македонистиката и општата лингвистика која кореспондира со творештвото за Конески.

Промоцијата на книгата ќе се одржи на шести септември во 12 часот во Спомен-домот „Блаже Конески“ во Небрегово.

Би можело да ве интересира

Донирани книги во Рускиот центар при УКИМ

Ана Ололовска

Донација во книги за Рускиот центар при УКИМ

Ана Ололовска

Објавена драмата „Мајстори за огледала“ од Стефан Марковски

Ана Ололовска

Отворање на 19. Недела на италијанскиот јазик во светот

Ана Ололовска

Тркалезна маса за книгата „Улица“ на Славко Јаневски

Ана Ололовска

Патувачкиот саем на книгата на албанските издавачи во Дебар

Ана Ололовска