Објавен првиот број на списанието „Современост“ за 2023 година

Од:

Излезе од печат најновиот број на списанието за литература, култура и уметност „Современост” за 2023 година. Во првиот број се вклучени 21 статиja на 114 страници: два прилога проза, шест прилози поезија, три приопштувања, пет прилози од рубриката интерпретации, четири рецензии и афоризми.

Бројот е отворен со расказот „Јамата“ од Стефан Марковски и „Пригушени осцилации“ од Станка Бајлозова Барламова. Потоа следи избор поезија од: Васил Дрвошанов, Мирјана Тренчева, Иван Стојановски, Марина Икономова Шокева, Никола Алтиев и Софија Добреска.

Преведени извадок од романсиерското творештво на славниот автор на готскиот хорор роман „Дракула“ Брам Стокер, како и од поезијата на современиот перуански поет Емилио Мартин Паз Панана и современата кинеска енциклопедистичка поетеса Јин Џиојуан се сместени во рубриката Приопштувања. Васил Тоциновски и младите македонистки Верица Мукоска, Симона Анакијевска, Моника Колева и, библиотекарката Елена Станкоска се застапени со статии во рубриката Интерпретации.

Во рубриката Вреднувања се застапени рецензии од: Славчо Ковилоски, Никола Алтиев, Јованка Денкова и Андреј Медиќ Лазаревски.
Крајот е отстапен за прилог составен од 165 афоризми од велешкиот афористичар Атанас Крлевски.

Илустрациите во првиот број на „Современост“ за 2023 год. се дело на младиот ликовен уметник Калин Маловски.

Би можело да ве интересира

Промоција на второто издание на „Среќата е глагол“ од Марковски

Ана Ололовска

Промоцијата на најновиот роман на Венко Андоновски – Папокот на светлината во Куманово

Ана Ололовска

Меѓународна награда за драмски автор за македонскиот писател Гоце Ристовски

Ана Ололовска

Промоција на книгата „Луѓето, а не градот“ од Снежана Младеновска Анѓелков

Ана Ололовска

Влада Урошевиќ: Во време кога сите сакаат да напишат современ, јас напишав старовремски роман

Ана Ололовска

Промоција на романот „Излезе сејачот да сее“ од Паскал Гилевски

Ана Ололовска