„Обид за бегство од малцинството“ вечерва во СИА

Од:

Вечерва, во 21 часот, со изложбата во „Агенција за сериозни интереси (СИА)“ почнува тридневниот настан, „Читаме: Луѓето ко книги,зградите ко луѓе“, кој се одржува во рамки на долгорочниот проект „Живи библиотеки: архиви на граѓанска непослушност“. Насловот на вечерашново претставување е „Обид за бегство од малцинството“, а учествуваат проектите: Кустоска платформа (Загреб), Ивана Мештров, Ана Ковачиќ, групата „А-бе-есЁ“ (Загреб – Ријека – Крк), „Учителот Незнајко и неговите комитети„ од Белград, Отворена архива од Даниел Серафимовски, која се занимава со губењето на колективната мемеорија за Скопје, а кураторите Ивана Васева и Филип Јовановски ќе го презентираат проектот „Живи библиотеки“.

– Идејата за оваа поставка од долгорочни истражувачки проекти започна да се гради околу неколку термини: еднаквост, заедница, читачка група, политичност, базирајќи се на повеќе идеи на францускиот филозоф Жак Рансиер, објавувани низ неколку негови книги.

obidBegstvo

Во оваа збирка од различни архиви, заедно се предложени повеќе практики како:годинешното истражување на Кустоска платформа за уметноста и индустријата (уметноста/уметничкиот свет автономен, но и истовремено хетерономен), А-бе-ес-овата деконструкција на надредената улога на професорот (Жакото како пример за вистинска еманципација, релациите на едукативниот авторитет кои мора да бидат разградени), процесот на еманципација и субјективизација (Учителот Незнајко и неговите комитети), алтернативна форма за културна размена и споделување (Отворена архива, Даниел Серафимовски во соработка со Агенција за сериозни интереси (СИА), Живите библиотеки како процес, истражување и самоедукација.

Заедно, овие поединечни архиви преиспитуваат односи, констелации и корелации осврнувајќи се на минати дискурси и преиспитувајќи ги во сегашноста, велат кураторите.

Би можело да ве интересира

Изложба на Душан Стефановски на „Културно лето во МОФ – Cult+Alt+Repat“

Ана Ололовска

Центар Јадро ќе го претстави творештвото на уметницата Моника Мотеска

Ана Ололовска

Во Битола отворена изложба „Пејзажна стилизација“ од ликовниот уметник Панде Петровски

Ана Ололовска

Отворање на изложбата „19“ на Христина Зафировска

Ана Ололовска

Изложба на карикатури на тема корона од Миле Манчевски

Ана Ололовска

Изложба на Зулејха Али Зубери во Дом на култура „Кочо Рацин“ – Скопје

Ана Ололовска

Leave a Comment

18 + eight =