Нишкиот театар со „Брод на љубовта“ гостува во Драмски

Од:

Драмски театар-Скопје ќе биде домаќин на гостувањето на Народниот театар од Ниш со претставата „Брод на љубовта“ по текст на Небојша Ромчевиќ, во режија на Ангелчо Илиевски.

Ова е прво и возвратно гостување на нишкиот театар во ДТС кој во март на нивната сцена учествуваше со претставата „Фестен“ на меѓународниот фестивал „Театар на крстопат“.

На матичната сцена претставата е премиерно изведена во ноември 2016 година. „Брод на љубовта“, според истоимената драма, е траектот „Кримхилда“ што крстосува на релацијата Либек – Санкт Петербург. Неговите патници се сексуални печалбари од источноевропските (некогаш комунистичките) земји кои се во потрага по заработувачка и подобар живот, односно Европејци од средниот сталеж кои се во потрага по задоволства, забава и заборав.

Покрај режисерот Илиевски, во екипата од земјава се вклучени и сценографот Валентин Светозарев и костимографката Марија Пупучевска. Автор на музиката е Боривоје Младеновиќ, а кореограф Небојша Громилиќ.

Би можело да ве интересира

Во Битола вечер премиера на претставатa „Август во округот Осејџ“

Ана Ололовска

„Ноќ на разноличноста“ вечер на „Лето на тетовската култура“

„Август во округот Осејџ“ нова премиера во Битолскиот театар

Ана Ололовска

Прекинат Интернационалниот фестивал на античка драма „Стоби“

Ана Ололовска

„Бог на масакрот“ – премиера на Турски театар

Ана Ололовска

Нова премиера и гостувања на Битолскиот театар

Ана Ололовска