Научен симпозиум „Чехов на сцените во Македонија 1945-2020“

Од:

Научен симпозиум „Чехов на сцените во Македонија 1945-2020“ ќе биде одржан денеска и утре во Скопје.

Симпозиуомот го организира д-р Нелко Нелковски, режисер и театролог, а целта е да го истражи присуството на сценските-уметнички дела подготвени по дела на Чехов, да ги интерпретира и да го истражи нивното влијание врз вкупната сценска уметност во нашата земја.

Симпозиумот ќе се одржи комбинирано, во живо, во Кинотеката на РСМ и онлајн, а ќе учествуваат истражувачи од земјава и од регионот. Симпозиумот е поддржан од Министерството за култура.

Би можело да ве интересира

Битолскиот театар со онлајн премиера на „И коњите ги убиваат, зар не?“

Ана Ололовска

Премиера на монодрамата „Последната лента на Крап” во МНТ

Ана Ололовска

Големата театарска сцена во Битола од денес го носи името Благој Стефановски-Баге

Актерот Висар Вишка разрешен од директорското место од театарот во Гостивар, инспекцијата утврдила неправилности

Ана Василевска

Професионалните театри со помалку претстави и посетители

Ана Ололовска

Драмско читање на текстови од пет млади македонски драматурзи

Ана Ололовска