Наградата „Франческо Петрарка“ за поетот и академик Василевски

Од:

Угледната италијанска меѓународна награда што го носи името на славниот италијански поет и хуманист Франческо Петрарка му е доделена на поетот и академик Ристо Василевски за неговиот голем придонес во светската поезија.

Вчера беа соопштени имињата на годинашните добитници на угледната меѓународна награда „Франческо Петрарка”, односно на лауреатите на Меѓународниот книжевен и уметнички фестивал, што секоја година наизменично се одржува во Италија, Германија и Украина.

Меѓу добитниците на ова големо признание за голем придонес во поезијата, покрај Василевски, се наоѓаат и академик Раул Чилачава, угледен грузиски и украински поет, универзитетски професор и дипломат, Михас Пазњаков (Белорусија), Миќо Цветиќ (Србија) и Паул Полидор (Романија), а за голем придонес во областа на прозната уметност наградата ја доби светски познатиот писател Роланд Сеисенбаев (Казахстан).

Годинашен организатор на Меѓународниот книжевен и уметнички фестивал беше Меѓународната академија „ЛИК” (Германија), која обединува автори и дејци од областа на литературата, уметноста и комуникациите од разни земји. На чело на овој фестивал се наоѓа поетесата, раскажувач и ликовен критичар Олена Ананиева.

Би можело да ве интересира

Конкурс за поезија и плакат за деветтиот фестивал „100 Илјади поети за промена“

Нова стихозбирка за деца од Наум Попески

„Картографија на огнот” прва македонска антологија објавена во Колумбија

Ана Ололовска

Поезија од Марковски објавена во американското списание Harbinger Asylum

Ана Ололовска

Наградата „Поетски синтези“ за Јасна Софија Косановиќ од Штудгард

Ана Ололовска

Во Битола отворен фестивалот „Поетски синтези“

Ана Ололовска