Наградата „Ацо Караманов“ за Хусто Хорхе Падрон

Од:

Големиот шпански и светски поет Хусто Хорхе Падрон е добитник на годинашната Европската награда за поезија „Ацо Караманов“, соопштија денеска од Организациониот одбор на Карамановите средби, кои ќе се одржат од 22 до 24 ноември во Радовиш.

Делото на Падрон ќе го претстави познатата македонска писателка и критичар, професор д-р Кристина Николовска.

Организационит одбор одлучи Балканската награда за поезија „Ацо Караманов“ да ја добие хрватскиот поет Валерио Орлиќ за поетската книга „Обележувам ѕвезди“, а наградата за најдобра книга од македонски автор и е доделена на Даниела Андоновска Трајковска за книгата „Електронска крв“.

Карамановите средби оваа година се организираат во знакот на големиот јубилеј „1000 години Радовиш“, а во рамките на манифестацијата ќе се одржат и повеќе промоции на литературни дела, изложба и музички претставувања.

Би можело да ве интересира

„Од исто тесто – стихови за смртта и надежта“ нова поетска книга од Бранко Цветкоски

Ана Ололовска

„Возови на смртта“ нова збирка песни на Зоран Пејковски

Ана Ололовска

Хусто Хорхе Падрон застапен во новото издание на битолски „Современи дијалози“

Ана Ололовска

Конкурс за најдобра песна на „Празник на липите 2020“

Ана Ололовска

Трет фестивал на поезија за деца „Стихувалки 2020“

Ана Ололовска

Објавена книгата „Поеми“ на поетот Глигор Стојковски

Ана Ололовска