Националната галерија наскоро со виертуелни описи и презентации на дела од богатата колекција

Од:

Постојаната поставка на Националната галерија на Сееверна Македонија, која редовно е поставена во објектот Даут пашин амам е достапна во виртуелна варијанта до посетителите, преку VR платформата.

Како што информират од Галеријата, поради затворените изложбени простори во согласност со препораките на Владата на Северна Македонија, НГ се движи од галерискиот простор кон виртуелниот.

-Покрај оваа можност, тимот на галеријата постојано размислува за нови виртуелни опции за анимација на својата публика од различни професионални и возрасни групи, почна да нуди и бесплатни платформи за симнување на дигитални форми на каталози и монографии од наши досегашни изложби, проекти и активности, секако во издание на Галеријата. Наскоро најавуваме и виертуелни описи и презентации на дела од нашата богата колекција, презентирани од нашиот стручен кадар, соопштија од Галеријата.

Информираат дека во подготвка е и скорешна промоција на виртуелни работилници и уметнички игри за најмалите посетители, децата, кои ќе бидат изготвени од едуативен тим и ќе одговараат на различни возрасти на деца – дошколска и школска возраст, средно училиште и децата со посебни потреби.

Би можело да ве интересира

Со изложба на фотографии на Милчо Манчевски, почнува шестиот фестивал „BookStar“/„Книжевни ѕвезди“

Жарко Настоски

Визуелната моќност во уличните фотографии на Манчевски на увид од утре

Ана Ололовска

Се отвора изложбата Panic Room во Музејот на современата уметност

Ана Ололовска

Отворање на изложбата „Повторно на 0“ на Илина Арсова вечер во МКЦ

Ана Ололовска

Изложба на Свилен Стeфанов во КИЦ на РСМ во Софија во рамки на проектот „Поврзување“

Ана Ололовска

Изложба на илустрации од Димитар Кондовски

Ана Ололовска