На „БитФест“ вечер на поезијата од Блаже Конески

Од:

Во рамки на битолскиот летен фестивал „БитФест“ вечерва во културниот центар „Магаза“ за љубителите на пишуваниот збор и поезијата на Блаже Конески ќе биде приреден музичко-сценски настап со наслов „Парче душа“ кој ќе го изведе актерот Љупчо Тодоровски-Упа.

Проектот на Тодоровски-Упа почнал во 2010 година на манифестацијата „Охридско лето“ и е одлично прифатен од публиката за што потврда се триесеттината настапи на актерот низ Македонија.

Поезијата на Блаже Конески е значајна за сите генерации и посебно за средношколците кои со ова творештво се среќаваат во наставниот процес низ лектири и книги со песни од Конески основоположникот на современиот литературен македонски јазик, информираат од „БитФест“.

Вечерната фестивалска програма ќе биде збогатена со концерт на флејта и пијано во изведба на уметниците Гоце Талевски и Елена Христовска кој ќе се одржи во националната установа Завод и Музеј. На програмата сс дела од Иберт, Генин, Шуберт, Доплер и други композитори.

Би можело да ве интересира

Над 5 500 пријави за поддршка на проекти од културата во 2020

Ана Ололовска

Василичарски концерт „Легенди“, претстави во театрите од 21 јануари, во ТДМ од утре

Ана Ололовска

Излезе од печат „Традиционалната музичка култура на Албанците од Долни Полог“ од Беким Рамадани

Ана Ололовска

СКРМ добил понуда одредбите за плати да се спроведат од јули 2020

Ана Ололовска

Заев: Треба да заврши нивелирањето на платите во културата

Ана Ололовска

Министерот Исмаили на првата опера на албански јазик „Скендербег“

Ана Ололовска

Leave a Comment

18 + 20 =