„Младина без бог“ – претстава за загубената верба во вредностите на Европа

Од:

На фестивалот Млад отворен театар вечер ќе биде изведена првата од двете претстави кои годинава гостуваат од Хрватска – „Младина без бог“ на ЗКМ и „Монтажстрој“ во режија на Борут Шепаровиќ, во Младинскиот културен центар од 20 часот.

Според најавата на организаторот, „Младина без бог“ е жестока и предупредувачка претстава која покажува „стравотно мрачна и застрашувачка слика за делата на младите генерации, антихероите на СТЕМ-револуцијата, кои изгубиле вера во Европа и нејзините хуманистички вредности, а веруваат во профит, гејмерската индустрија, сајберуниверзумот и смртта“.

На малата сцена на Националната опера и балет од 22 часот Битолскиопт театар ќе ја изведе „Бакхи“ од Еврипид на српскиот режисер Игор Вук Торбица.

-Меѓу преостанатите и зачувани трагедии на Еврипид, „Бакхи“ се издигнува поради неколку тематски и формални причини, но можеби најважна е таа што Бакхите ја содржат алузијата на театарот сам по себе и фактот дека тие говорат за неговата скриена моќ и нашето цивилизациско сознание: моќта на раскажување приказни, се наведува во најавата.

На МОТ вечер од 18 часот е и првиот придружен настан во програмата – работилницата за специфична локација „Orbis Pictus – Оди и види“. Ќе се одржи во Железничката зграда (спроти Градежниот факултет) која на ова издание на МОТ е промовирана во нова фестивалска сцена.

Би можело да ве интересира

Во услови на Ковид забележани повреди на работничките права, МОТ со кампања за почитување на овие права

Ана Ололовска

Грчката претстава „Чист град“ го затвора 44. Млад отворен театар

Ана Ололовска

Скопска премиера на „Несоодветно за на работа“ на МОТ

Ана Ололовска

Три претстави и промоција на книга на МОТ

Ана Ололовска

Перформансот „Човековиот срам“ вечер на МОТ

Ана Ололовска

„Оваа зграда зборува (на)вистина“ го отвора 44. Млад отворен театар

Ана Ололовска