Министерството за култура се оградува од соопштението на Агенцијата за филм во врска со истрагата на Антикорупциска

Од:

Министерството за култура денеска преку соопштение, најостро реагира на соопштението на Агенцијата за филм на Република Северна Македонија, дистрибуирано до медиумите на вчера од страна на нивната ПР агенција „ Навигаторс“.

-Со цел објективно информирање на јавноста, потенцираме дека во наведеното соопштение Агенцијата за филм незаконски го користи логото на Министерството за култура – Сектор за управен и инспекциски надзор. Воедно со соопштението јавноста е донесена во заблуда бидејќи иницира дека содржината на истото е подготвена и проследена во соработка и со согласност на Министерството за култура, се посочува во соопштението.

Воедно, се наведува дека Министерството за култура, односно Секторот за управен и инспекциски надзор не е орган кој наложува запирање на истрага која е предмет на работата на друг надлежен орган – Државната комисија за спречување на корупцијата.

-Информираме дека Секторот за управен и инспекциски надзор, Записникот од извршен вонреден инспекциски надзор со наод на утврдената фактичка состојба во Агенцијата за филм го достави до Државната комисија за спречување на корупцијата на натамошно постапување согласно нивните надлежности утврдени во Законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси, стои во соопштението од Министерството за култура.

Би можело да ве интересира

Завршна конференција на проектот на Институтот „Европа за тебе“ за културното наследство на Валандово

Ана Ололовска

Заев на ФБ: Убаво е чувството кога со европски фондови се заштитува културното наследство

Ана Ололовска

Почина Борис Џепароски, уметникот од Охрид што создаваше дела од дрво со моторна пила

Ана Ололовска

Денови на македонската култура во Шибеник

Ана Ололовска

Денови на македонската култура во Шибеник

Ана Ололовска

Со програма посветена на Конески почнува иницијативата за приклучување кон прославата на 2021 година, прогласена за Меѓународна година на мирот и довербата

Ана Ололовска