Манастирот Трескавец се обновува според предвидената динамика

Од:

Обновата на опожарените конаци на манастирот „Успение на пресвета Богородица“ – Трескавец се одвиваат според роковите иако се остава простор работите да траат уште повеќе од една година, велат од „заводот и музеј“ – Прилеп.

Според Илија Ристески, раководител на проектот за реконструкција и реставрација на опожарените конаци на манастирот Трескавец нема проблеми во текот на обновата во која се вклучени сите мерки за заштита од пожари од кои манасирот страдал трипати во текот на својата седумвековна историја.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Спасени се две туристки од Полска кои паднале во пресек од карпа над провлија кај „Трескавец“

Мариово и Трескавец меѓу петте финалисти за најдобра европска филмска локација

Жарко Настоски

Се бараат доброволци за гаснење на пожарот кај Трескавец

Наум Локоски

ЦУК: Повторно е активен пожарот во близина на Трескавец

Наум Локоски

Трескавец се уште во опасност, голем број доброволци се борат со огнената стихија

Наум Локоски

Околу 140 луѓе внимаваат на пепелиштето околу манастирот Трескавец

Ана Ололовска