Култура одговара на прозивките за одложениот „OFFest“: Навреме го доставивме договорот, не сме ние криви

Од:

Договорот за учество во финансирањето на „OFFest“ е навремено доставен до организаторот – Скопје џез-фестивал. И покрај тоа, апликантот не само што не го потпиша договорот, туку поднесе и забелешки, информира Министерството за култура.

Организаторот денеска тврдеше дека за првпат во дваесетгодишното постоење на фестивалот, се случува тој да мора да биде одложен поради неажурност на Министерството, од каде според одговорните во Скопски џез фестивал, не го испратиле навреме договорот, а поради тоа не бил навреме исплатен неопходниот аванс.

-Апликантот во неколку наврати е информиран за текот на постапката како и за тоа дека непотпишан договор не произведува правно дејство. Оттаму, нејасно е неговото прозивање на Министерството за култура, велат од Министерството во реакција за одложувањето на „OFFest“ од јуни за ноември.

Оттаму посочуваат дека имаат разбирање за сите потешкотии со кои се соочуваат корисниците при реализацијата на нивните проекти во вонредни услови на светска пандемија, вклучително и за потребата за поместување на термините за одржување на настаните.

-Впрочем, како што се случи и минатата година со „OFFest“, така и годинава постои можност на секој корисник да му се дозволи промена на терминот за реализација на проектот, потенцираат од Министерството за култура.

Би можело да ве интересира

С. Македонија и Албанија вклучени во француски проект за заштита и вреднување на старите урбани јадра

Ана Ололовска

Македонската дипломатија во ЕУ сака да ја стави културата во прв план

Ана Ололовска

Трето Алтернативно и културно-забавно лето во Охрид

Ана Ололовска

Одбележани 250 години од раѓањето на Кирил Пејчиновиќ во Тетово

Ана Ололовска

Гран при за животно дело од Француската академија за Јордан Плевнеш

Ана Ололовска

Свеченост по повод 250-годишнината од раѓањето на Кирил Пејчиновиќ- Тетоец

Ана Ололовска