Концерт студентите од ФМУ по повод 75-години од раѓањето на композиторот Стојков

Студентите на Факултетот за музичка уметност вечерва ќе одржат концерт по повод јубилејот 75 години од раѓањето на композиторот и професор Стојан Стојков, во рамки на Есенеските музички свечености.

На програмата на концертот насловен „Од страниците на творештвото на Стојан Стојков“ се Барокна свита, „Херувими“ за ударни инструменти и пијано, Инстродукција за соло флејта, од Вокалниот циклус – Лазарка (Будење) и Алелуја, Емпромти за флејта и пијано, Соната за обоа и пијано и Фолклорна свита за пијано, Корал за труба и органа, „Пат“, „Рондо Драматико“, „Залез“, „Љубов“, Сонатина за виолина II и III став и 39 и 110 „Псалм“ за мешан хор.

Стојков е роден во 1941 година и е истакнат македонски композитор и педагог.

Би можело да ве интересира

Ученици од ДМБУЦ на Фестивал на млади музичари од Медитеранот

Ана Ололовска

„Квази бурлеска“ од Пандевска, со пијанистката Дуња Иванова и групата „Светлост“

Ана Ололовска

Концерт на германскиот „Мингет квартет“

Ана Ололовска

Премиера на „Квази бурлеска“ од Пандевска, со Дуња Иванова на пијано и групата „Светлост“

Ана Ололовска

Концерт на „Трио џентлмен” во Крива Паланка

Ана Ололовска

Започна велешкото културно лето „Велес фест“

Ана Ололовска