Книжевен разговор со хрватскиот писател Драго Гламузина

Од:

Во рамки на проектот „Читајќи го Балканот“, издавачката куќа „Готен“ вечер од 20 часот во Кино Култура организира разговор со хрватскиот писател Драго Гламузина, кој овој месец е гостин на резиденцијалната програма за писатели и преведувачи на оваа издавачка куќа.

Драго Гламузина (Вргорац, 1967) дипломирал компаративна книжевност и филозофија на Филозофскиот факултет во Загреб. Работел како новинар, а сега е главен уредник во издавачката куќа „Ве-бе-зе“ од Загреб.

Пишува поезија и проза. На македонски јазик му се преведени четири книги: збирките поезија „Месари“, „Тоа ли е сè“, „Еверест“ и романот „Три“. За збирката „Месари“ ја добил наградата „Владимир Назор“ и „Квирин“, а за романот „Три“ – наградата на „Т-портал“ за најдобар хрватски роман во 2008 година.

Проектот „Читајќи го Балканот“ се реализира со поддршка на програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија и на европската мрежа за превод и книги „Традуки“.

Би можело да ве интересира

Патувачкиот саем на книгата на албанските издавачи во Дебар

Ана Ололовска

Објавени две книги за античкиот јунак Херкулес

Ана Ололовска

Објавена книгата „Зборови со персиско потекло во македонскиот јазик“ од Зекир Рамчиловиќ

Ана Ололовска

Конкурс за годишни награди од Друштво на писатели „Битолски книжевен круг“

Ана Ололовска

„Трка за животот“ е првонаграден краток расказ на конкурсот на „Нова Македонија“

Ана Ололовска

Македонската литература ќе биде претставена на 71. Саем на книгата во Франкфурт

Ана Ололовска