Книгата „Човечулец“ од Александар Прокопиев на Единаесеттата Европска Ноќ на Литературата

Од:

На 7 септември 2022 од 18:00 до 21:30 часот во 18 градови низ Бугарија ќе се одржи „Европската ноќ на литературата“, која ќе ги собере љубителите на европската литература за единаесетти пат.

dobivaj vesti na viber

Настанот има за цел да ја популаризира добрата европска литература преку литературни читања на нестандардни места, во таканаречените „читателски гнезда“, во кои познати личности читаат еден ист дел од книга на секои 30 минути – од 18:00 до 21:30 часот. Публиката има можност да ги менува местата каде се читаат делови од различна литература и да се запознае со современото творештво на различни европски автори.

Организатори на настанот се амбасади и културни центри во Бугарија: Австриска амбасада, Амбасада на Белгија, Гете – институт, Амбасада на Данска, Амбасада на Ирска, Институт Сервантес, Италијански културен институт, Британски совет, Полски институт, Институт Камоеш, Амбасада на Романија, Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија, Амбасада на Словенија, Амбасада на Украина, Институт Лист, Чешки центар, Амбасада на Швајцарија и Амбасада на Шведска, а исто така и: Европска комисија, Општина на главниот град Софија и фондација „Детски книги“.

Читателското гнездо во Софија на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија ќе биде во Центарот за уметности „Арт лабораторија“ на ул. „Ивајло“ бр. 1.

На единаесеттото издание на „Европската ноќ на литературата“ ќе биде претставена книгата „Човечулец“ од македонскиот писател Александар Прокопиев. Оваа збирка раскази излезе во превод на бугарски јазик оваа година, во издание на издателство „Книги за сите“. Преводот од македонски на бугарски јазик го направи Деница Проданова, а во читателското гнездо во Софија делови од книгата ќе читаат актерите Ѓорги Георгиев – Антика и Игор Дамјанов.

Би можело да ве интересира

Објавено второ издание на „Идентитетот е приказна“ од Иван Антоновски – првата книга за есеистиката на Горан Стефановски

Ана Ололовска

Стефан Тиќми: „Капут од мов“ е потсетување дека уметноста ќе го спаси светот

Ана Ололовска

Романот „Капут од мов“ од Стефан Тиќми ќе биде промовиран во „Литература.мк“

Ана Ололовска

Нова книга на Даниела Андоновска-Трајковска

Ана Ололовска

Александар Русјаков: Со „Хотел меѓу две војни“ си го остварив сонот да напишам роман за Битола

Ана Ололовска

Фестивалот „Литера“ патува во Гевгелија

Ана Ололовска