Книга и изложба за сценографот Живојин Трајановиќ

Од:

Националната опера и балет во соработка со Дирекцијата за култура и уметност-Скопје денеска ќе ја промовира книгата „Сценографското дело на Живојин Трајановиќ“ од проф. д-р Владимир Величковски, а во фоајето ќе отвори и изложба од уметничкото творештво на академскиот сликар-сценограф Трајановиќ.

Изложбата ќе опфати идејни решенија за голем број претстави, презентирани во вид на скици. Концепциски е поделена на оперски, балетски и драмски дел, бидејќи речиси целиот работен век Трајановиќ го поминал како сценограф на Операта во Националната опера и балет.

Настанот ќе има и музичка програма со настап на оперските солисти Славица Петровска-Галиќ, Марјан Николовски и Васко Здравков, во придружба на пијанистката Елена Силјановска и балетската солистка Ивана Коцевска.

Би можело да ве интересира

Романот „Доилката“ од Лилјана Пандева преведен на руски јазик

Ана Ололовска

Дваесет наслови во првата селекција за наградата „Роман на годината“

Ана Ололовска

Промоција на книгата „Зошто јас?“ од Мартин Јовановски

Ана Ололовска

Промовирана публикацијата „Од Букурешт до Преспа – Сведоштва на едно време: Македонија 2008-2018“

Ана Ололовска

Промоција на зборникот „Од Букурешт до Преспа – Сведоштва на едно време: Македонија 2008-2018“

Ана Ололовска

Книга за најстарите културни традиции, писма и литератури

Ана Ололовска