Кичево прогласен за град на културата во 2020 година

Од:

Врз основа на распишаниот конкурс на Министерството за култура, титулата Град на културата во 2020 година ќе ја има Кичево.

Општина Кичево изготви формулар за проекти од областа на културата што ги разгледа комисија. Аплицираше со 50-ина проекти од различни области на културата – литература, филм, театар, музика, фолклор, ликовна уметност, сценско-уметничка дејност, интердисциплинарни проекти и други помали проекти, објасни Михајло Петрески од Општина Кичево.

Тој додаде дека врз основа на пристигнатите проекти, Министерството за култура донесе решение со кое „Град на културата 2020“ го прогласи токму Кичево.

Би можело да ве интересира

Онлајн архива на рефлексии – обид за создавање нов јавен простор за културна работа

Ана Ололовска

Француското министерство за култура покровител на Фестивалот на кинематографиите на земјите на Југоисточна Европа во Париз 2020

Ана Ололовска

„Разигран плоштад“ 2020 – онлајн

Ана Ололовска

Онлајн-програма на „Разигран плоштад 2020“

Ана Ололовска

Барање за финансиска поддршка за домашната вонинституционална културна сцена како резултат на кризата со коронавирусот

Ана Ололовска

Преземени мерки да се изолира првиот забележан случај на Ковид-19 во Кичево

А1он