Карикатуристи од Македонија наградени на фестивалот „Дикако 2012“ во Јужна Кореја

Од:

Македонските карикатуристи Блаже Докуле, Мирослав Ѓоргиевски и Златко Крстевски освоија вредни признанија и награди на 21-от Интернационален фестивал на карикатура „Дикако 2012“ што се одржа во Јужна Кореја.

Битолчанецот Блаже Докуле, кој на фестивалот во Јужна Кореја учествувал со две карикатури на тема „Новиот еко-град“, третпат во континуитет освојува награда и е единствен карикатурист од овие простори кој успеал да обезбеди трикратно фестивалско одличје.

– Конкуренцијата во Јужна Кореја беше голема бидејќи учествуваа карикатуристи од 54 држави во светот. Творбите што ги испративме беа карикатури на зададена тема, и радосен сум што освоив награда. Бидејќи три пати едно по друго освојувам награда на „Дикако“, организаторите ме поканија и оваа година да учествувам на нивниот фестивал, истакна карикатуристот Блаже Докуле.

Би можело да ве интересира

Во галеријата „Остен“ 53-та светска галерија на карикатури

Ана Ололовска

Изложбата на карикатури на тема Ковид-19 во Делчево

А1он

Карикатуристот Крстевски на меѓународна изложба во Берлин

А1он

Објавен конкурсот за карикатура на Фестивалот за хумор и сатира „Ин Виница веритас“

А1он

Битолскиот карикатурист Блаже Докуле награден во Сеул

Ана Ололовска

Објавен конкурсот за 21. Меѓународен фестивал на карикатура и афоризам

Ана Ололовска