Изложба на слики од Љуљзиме Османи

Од:

Во Културно-информативниот центар – Скопје вечер ќе биде отворена изложбата на слики од Љуљзиме Османи.

На изложбата, која ќе биде отворена до 24 декември, авторката ќе се претстави со 20 слики, работени во акрилик на платно, создадени во текот на оваа година.

– Нејзините дела се „тивко востание“ (веројатно под влијание на германските експресионисти), но Љуљзиме префрлен во пластични форми без форма, што веројатно ја нарушува хармоничната целина, маса и симетрија на нејзината работа воопшто. Нејзините бои ги надминуваат границите на експресионистичката технологија и продираат низ различни стилски води и овозможуваат размислување на еклектиката на струите во дваесеттиот век. Нејзините слики се истовремено авангарда кон слободата на изразување заснована врз личното самоспознавање и индивидуално фигуративно толкување. Таа ја искажува оваа реалност преку бои и гестови. Боите за неа се ослободување на емоциите и страста и преку преродената слика сака да го претстави својот личен став. Да се создаде нов свет полн со оптимизам, информираат организаторите на изложбата.

Љуљзиме е родена во Битола. Студиите ги завршила во 2012 година на Факултетот за ликовни уметности при Државниот универзитет во Тетово, оддел графиката, во класата на проф. Нафи Јашари. Постдипломски студии, оддел графика завршила на универзитетот „Хасан Приштина” во Приштина во класата на проф.Басри Меколи. Во 2017 Докторираше во „New Bulgarian University”(Нов Бугарски Универзитет) во Софија , Бугарија, оддел графика класата на на доц. Михаил Комаков.

Би можело да ве интересира

Со изложбата „Цртеж – експериментален цртеж“ завршува 41-то „Скопско лето“

А1он

Изложба на Живко Поповски Цветин по повод Илинден

А1он

Изложба на фотографии „Она што го гледаме за последен пат“

Ана Ололовска

Во Куманово отворена изложба „Жените и фотографијата“

Ана Ололовска

Во Битола отворена изложба „1000 години Бигорски манастир“

Ана Ололовска

Изложба на илустрации од Кристина Карапеоска

Ана Ололовска