Изложба на Христина Смилкова во Гевгелија

Во Гевгелија е отворена изложба на уметнички дела од Христина Смилкова која е лице со попреченост во развојот. Настанот го организираа Центарот „Мајка Тереза“, нејзинте родители и Домот на културата од Гевгелија.

Пред јавноста се претставени 20 дела на Христина, изработени со молив и акварел, како и нејзини рачни изработки од срма, плетени и везени предмети направени на креативна работилница во центарот „Мајка Тереза“.

–Христина е девојче кое живее и твори во светот на аутизмот. Таа има 15 години и одлична ученинчка е во основното училиште „Владо Кантарџиев“.Преку нејзините уметнички дела може да се види како таа го доживува светот околу себе. Сите ние треба да ги разбереме овие личности, да навлеземе во нивниот свет и да ги почитуваме како еднакви на сите нас, истакна Нада Јованова од центарот „Мајка Тереза“ од Гевгелија кој згрижува 34 деца со посебни потреби.

Изложбата на Христина Смилкова е продажна и предизвика внимание кај гевгелиската публика. Средствата од продадените дела и предмети ќе бидат наменети за потребите на децата од центарот „Мајка Тереза“.

Би можело да ве интересира

Изложба на скулптури од Андреј Миневски во Кратово

Ана Ололовска

Меѓународна изложба „Уметност, меѓународна група и пријатели“ во Прилеп

Ана Ололовска

Изложба на академскиот сликар Милко Нестороски

Ана Ололовска

Во Солун изложба на дела на уметници од ЈИЕ организирана од МСУ

Ана Ололовска

Отворена казахстанската изложба „Великата стена: Историја и култура“ во Археолошкиот музеј“

Ана Ололовска

Изложба на Дарко Трпчески во Куманово

Ана Ололовска