Изложба на фотографии со шпански мотиви во Гевгелија

Од:

Во организација на Домот на културата денеска во Гевгелија беше отворена изложба на фотографии со шпански мотиви насловена ,,Патот на сефардите“ која се состои од фотографии од 18 града кои ја образуваат мрежата на Еврејските населби во Шпанија и една фотографија посветена на традиционалната сефардска гастрономија.

– Сефардите се Евреи, потомци на прогонетите од Шпанија за време на инквизицијата во 15 век. Тие масовно се раселиле низ Европа, главно на териториите под османлиска власт, вклучително и во нашата земја во која формирале организирани еврејски општини. За време на Втората светска војна околу 7.000 Сефарди, односно Евреи од нашата земја биле депортирани во концентрациониот логор Треблинка каде биле задушени во гасните комори, рече на отворањето на изложбата Жаклина Мучева од Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија.

Здружението на Еврејски населби во Шпанија е создавач на оваа изложба која гостувала во повеќе градови низ Европа и светот, а повод за ова фотографско уживање во Гевгелија е 25 годишнината од воспоставувањето на билатералните односи на нашата земја со Кралството Шпанија.

Би можело да ве интересира

Изложба „Раскажани приказни” на Буба Солак и Мирјана Массетти во Истанбул

Ана Ололовска

Изложба на слики од уметникот Владимир Темков во Кавадарци

Ана Ололовска

Изложба на скулпторот Славчо Спировски во Њујорк

Ана Ололовска

Изложба на Зоран Арсовски во Ќустендил

Ана Ололовска

Изложба на уметниците Солак и Масети во Истанбул

Ана Ололовска

Изложба на уметникот Страхил Петровски во Њујорк

Ана Ололовска