Изложба на филигрански накит / Марија Милошевска – „Мамка“

Од:

На 6-ти октомври во 19 часот во НУ Музеј на Република Северна Македонија во Скопје ќе се одржи изложба на концептуален филигрански накит со наслов „Мамка“ на уметницата и етнолог Марија Милошевска.

dobivaj vesti na viber

Марија Милошевска веќе дваесетина години го промовира филигранскиот занает преку современиот концепт низ различни медиуми како накит, инсталации, објекти, перформанси и видео арт.

Инспирирана од најстарото пишано сведоштво за потеклото на вештачката рибарска мушичка, во светот позната под името Macedonian fly, во 2017 го создава брендот „МАкедонска МушичкА – МАМКА“ кој го прикажува филигранскиот концепт како пристап, практика за накит и критички дискурс во креирањето на културата.

Оваа колекција го истражува изработувањето на накитот како начин на размислување и толкување преку иновативен и применлив пристап во различни дисциплини.

“МАМКА“е директно поврзана со моментот на опстанок, кој преку филигранското дело и техниката за изработка на вештачки мушички за рибарење се оживува во сегашното време како момент на постоење, преку практичен и уметничко – научен пристап.

Културата, како начин на живот, претставува обид кој го вклучува значењето на егзистенцијата, светот на објектите и секојдневните пракси кои го произведуваат материјалниот живот, на тој начин што ни нуди модели за комплексна евалуација.

Куратор на изложбата е Лени Дончева, историчар на уметност која работи како куратор во Градскиот музеј во Бад Херсфелд, Германија.

Емилија Лазаревска магистер во областа на реставрација и конзервација на темперна техника, преку нејзиниот уметнички сенс несебично придонесе за креирање на визуелниот идентитет на оваа приказна.

Видео инсталацијата е на Сергеј Сарчевски, дипломиран директор на фотографија при универзитетот Westminster во Лондон, В.Британија. Фотографиите се на Александар Ивановски, асистент Оливер Настески.

Би можело да ве интересира

„Отпорност“ – изложба на фотографии од жени кои инспирираат промени

Отворање на изложбата „Без дистанца“ Куманово

Ана Ололовска

Изложбата „Уметноста како трансформирана реалност“ на Берат Беќири, Астрит Реџепи и Улбер Даути во КИЦ на РСМ во Софија

Ана Ололовска

Во галерија „КО-РА“отворена изложбата фотографии на Драги Неделчевски, познат и наградуван фотограф од Тетово

Ана Ололовска

Изложба „Карпино 2022“ во Куманово

Дритон Селмани со самостојна изложба во МСУ – Скопје

Ана Ололовска