Изложба на дигитални графики од студентите од Факултетот за ликовни уметности

Од:

Студентите од Катедрата по графика при Факултетот за ликовни уметности – Скопје денеска организираат изложба на дигитални графики во Сули ан.

dobivaj vesti na viber

–Овојпат Катедра по графика ја претставува изложбата „Мултиоригиналите и дигиталното“, која е продолжување на неодамна одржаната изложба „Мултиоригинал“. Се одлучивме да претставиме новосоздадени дигитални графики на студентите учесници во проектот: Мирела Имероска, Тамара Марчевска, Милена Петковска, Сара Митковска, Анастасија Пауноска, Викторија Калемџиевска, Михаил Паскоски, Марко Печеновиќ, Ева Симевска и Милица Величковиќ, соопшти ФЛУ.

Дигиталните дела се инспирирани од дел од графиките од депото на Катедрата по графика кое можеби ја има и најбогатата збирка на современа графика во земјава. Како што наведува ФЛУ, ова се должи на фактот дека Факултетот за ликовни уметности на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, од своето основање во 1980 година, континуирано ја негува графиката како една од основните изразни ликовни/визуелни дисциплини.

Проектот е поддржан од Министерство за култура и е осмислен и организиран од проф. д-р Славица Јанешлиева, проф. м-р Ладислав Цветковски и асс. м-р Ана Спасова.

Изложбата ќе биде поставена до 20 јануари 2022 година, со почитување на КОВИД-протоколите.

Би можело да ве интересира

Отварање на Мајски салон 2022

Ана Ололовска

Прва самостојна изложба „Мојот свет во боја“ на Вероника Љоровска

Ана Ололовска

Во МСУ – Скопје се отвора самостојна изложба на Наташа Неделкова

Ана Ололовска

„Once Again“ изложба на Давор Кешќец

Ана Ололовска

„На тенок мраз“ изложба на карикатури од Лазо Плавевски во МСУ – Скопје

Ана Ололовска

„Пејзажи на восхитот“ самостојна изложба на Дарко Алексовски во МСУ – Скопје

Ана Ололовска