Изложба и научен собир за Дичо Зограф

Од:

Во Ликовниот салон на МАНУ вечер од 19 часот ќе биде отворена изложбата „Иконите на Дичо Зограф“ посветена на еден од најпознатите иконописци и фрескосликари на Балканот во 19 век.

Дичо Зограф (Димитар Крстев Дичов, познат и како Дичо Крстевиќ) во својот живот насликал повеќе од 2 000 икони за потребите на црквите во Македонија, Србија и Грција.

Изложбата вечер ќе ја отворат претседателот на МАНУ, академик Таки Фити, архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан и д-р Сашо Цветковски од ИЦКН „Цветан Грозданов“ при МАНУ.

МАНУ и Македонската православна црква – Охридска архиепископија утре и задутре ќе организираат и меѓународен научен собир „200 години Дичо Зограф (1819-2019)“.

Би можело да ве интересира

Изложба на дела од Мице Јанкуловски на 4. „Арт Тесалоники“

Ана Ололовска

„Надреализам и фантастика (рефлексии)“ – избор од колекцијата на Националната галерија

Ана Ололовска

Вечерва во МСУ – Скопје одново: Интернационализам, уметност, солидарност…

Ана Ололовска

Скулптура на уметникот Давид Атанасоски изложена во Прилеп

Ана Ололовска

Изложба на скулптури „Фрагментум“ на академскиот скулптор Александар Ефтимовски

Ана Ололовска

„Музички орнаменти“ – изложба на скулпторот Емил Солески во Куманово

Ана Ололовска