Изложба „Допир на огнот – приказна за стаклото од музејските збирки на Црна Гора“

Од:

Во Музејот на Град Скопје вечер ќе биде отворена изложбата „Допир на огнот – приказна за стаклото од музејските збирки на Црна Гора“.

Организатор на изложбата е Музејот на Град Скопје во соработка со ЈУ Музеи и галерии на Подгорица. Изложбата се реализира со финансиска подршка на Град Скопје.

„Допир на огнот – приказна за стаклото од музејските збирки на Црна Гора“ го претставува неисцрпното богатство на артефакти од стакло од антиката до денес, откриени во текот на археолошките истражувања на бројни локалитети во повеќето градови од Црна Гора: Рисан, Котор, Бар, Пљевља, Будва, Беране, Херцег Нови, Улцињ, Даниловград, Котор и Подгорица.

На изложбата преку фотографии и текстуални појаснувања е претставен развојот на стакларството и презентирани се нешто повеќе од 100 разновидни предмети од стакло, кои се изложени во црногорските музеи или скриени од погледите на јавноста се чуваат во депоата од речиси сите музеи или приватни збирки во Црна Гора. Акцентот е ставен на античката и средновековната епоха кои оставиле зад себе исклучителни дела на занаетчиски и уметнички обработени предмети од стакло со сакрална или профана намена.

Предметите од стакло презентирани на оваа изложба се изработени во техниките на лиење и дување и украсени со различни декоративни техники што упатува на високите уметнички дострели на стакларските работилници во развиените градски центри, како и стакларската продукција на помалите провинциски работилници.

Изложбата ќе биде отворена за посетителите до шести октомври 2019 година.

Би можело да ве интересира

Прва самостојна изложба на Душан Стефановски

Ана Ололовска

Делото на словенечки уметници „Нов светски поредок“ изложено во Мала станица

Ана Ололовска

Отворање на изложбата „Црно-шарено“ на ликовниот уметник Дарко Аницин

Ана Ололовска

Мултимедијална изложба „Ги сакам дрвјата, ги сакам шумите, ја сакам нашата планета Земја“

Ана Ололовска

Изложба „Цвеќе на хуманоста за медицинските сестри“ за Светскиот ден на сестринството

Ана Ололовска

Онлајн презентација на калиграфските дела на иранскиот уметник Мохамедреза Афшари

Ана Ололовска