Излезе од печат книгата поезија „Топли билки“ од Бојан Васиќ

Од:

Во издание на Здружението за наука и култура „Нова“ од Битола, излезе од печат книгата поезија „Топли билки“ од српскиот поет Бојан Васиќ.

Препевот од српски јазик го направи Ленче Милошевска. Издавањето на книгата финансиски е поддржано од Европската унија преку проектот „Регионална мрежа за културна соработка“, во локална имплементација на Гете институтот од Скопје и Центарот за балканска соработка – Лоја од Тетово.

Бојан Васиќ е автор од помладата генерација. Роден во банатско Ново Село во 1985 година. Дипломирал српски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет во Белград. Автор е на седум книги поезија. За книгата „Топли билки“ ги добил наградите: “Мирослав Антиќ“ и „Васко Попа“. „Топли билки“ е негова прва книга преведена на македонскин јазик.

Како што посочи рецензентот Мирјана Стојановска, книгата содржи педесет песни заокружени во една тематска целина посветена на растенијата, дрвјата, билките, тревките како лирски субјекти преку кои поетот ја гради семантичката рамка на својот филозофско-метафоричен пристап кон поезијата.

-Сакако дека една ваква перцепција на светот на растенијата произлегува од искуственото доживување на поетот со непосреден живот во природата преку кој поетот Бојан Васиќ успева да изгради една своја автентична препознатлива поетска архитектура како сублимат на модерното, надреалистичко и симболичко толкување во меланхоличното чувствување на животот на постмодерната разградба, истакнува Стојановска во поговорот на оваа книга.

Би можело да ве интересира

Книга за арс-поетичките компоненти во творештвото на Блаже Конески

Ана Ололовска

Промоција на книгата „Прилози за историјата на социолошката методологија“ од Петре Т. Георгиевски

Ана Ололовска

Промоција на збирката есеи „Интелектуалци, политика, култура“од Данило Коцевски

Ана Ололовска

Промовирана книгата „Скопски разговори” од Свето Стаменов и Милан Јазбец

Ана Ололовска

Промоција на книгата „Скопски разговори“ од Свето Стаменов и Милан Јазбец

Ана Ололовска

Откажана промоцијата на „Скопски разговори“ на Свето Стаменов и Милан Јазбец

Ана Ололовска