Излезе од печат книгата „Дијалектолошки анализи“ на Васил Дрвошанов

Од:

Во издание на „Бата прес“, на 21 мај излезе од печат книгата „Дијалектолошки анализи“ на Васил Дрвошанов. Книгата, како што соопшти авторот, содржи десет прилози за македонските говори – за кичевскиот, скопскиот, радовишкиот, беровскиот, мегленскиот, ениџевардарскиот, кукушкиот, чифлиџичкиот, кулскиот и кривопаланечкиот.

Авторот наведува дека анализираните дела се единствени од тој вид во македонската наука за јазикот, а написите за нив се објавувани во периодика во текот на три децении.

-Заедничка нишка што ги поврзува сите написи е потврдата за посебноста на македонскиот јазик. Оценките за анализираните студии во овој македонистички труд го докажуваат единството на македонскиот дијалектен систем различен од дијалектните системи на другите јазици, се посочува во соопштението на Дрвошанов.

Автори на разгледуваните книги се македонските научници-дијалектолози: Веселинка Лаброска, Гоце Цветановски, Стојка Бојковска, Илија Бетински, Максим Каранфиловски, Коста Пеев, Светлана Давкова-Ѓоргиева и Еленка Стоевска-Денчова.

Би можело да ве интересира

Излезе од печат книгата поезија „Топли билки“ од Бојан Васиќ

Ана Ололовска

Објавена книгата „Средби и разговори“ од Томислав Османли

Ана Ололовска

Промовирана книгата „Тетовскиот говор“ од Дарко Гавровски

Ана Ололовска

Душко Трифуновски ќе ги промовира драмите „Слана / Јазол“ кои се слика за тешката општествена стварност

Ана Ололовска

„Доживувањата на двајца селски учители“, нов роман од Паскал Гилевски

Ана Ололовска

Промовирана книгата „Зборови со персиско потекло во македонскиот јазик“ од Зеќир Рамчиловиќ

Ана Ололовска