Избор поезија на млади македонски автори објавен во Словенија

Од:

Македонското културно друштво „Македонија“ од Љубљана објави избор од поезијата на млади македонски автори, насловен „(Не)пар / (Ne)par: Dvojezični izbor sveže makedonske literature“.

Во изборот се опфатени 22 песни заедно со био-библиографски белешки на поетите: Јосип Коцев, Маријана Јанческа, Снежана Стојчевска, Катерина Гогова и Стефан Марковски.

Изборот е во превод на група преведувачи под менторство на Намита Субиото, македонистка од Филозофскиот факултет при Универзитетот во Љубљана и Лара Миховиловиќ, професорка по македонски јазик, поетеса и преведувач.

Изборот „(Не)пар…“ ќе биде промовиран во декември во рамки на манифестацијата „Прешерново оро“ во Крањ, Словенија.

Би можело да ве интересира

Поетесата Наташа Сарџоска настапи на 43. Плавски книжевни средби

Ана Ололовска

Промоција на книгата „Ќе се завијам во песни“ од Снежана Стојчевска

Ана Ололовска

Промоција на стихозбирката „Зборот на непријателот/La parola del nemico“ од Лука Бенаси

Ана Ололовска

Поетско читање и разговор со израелската поетеса и режисерка Дорит Вајсман

Ана Ололовска

Промоција на „Небо во кафез“ од Д.А. Лори

Ана Ололовска

Долорес Атанасова-Лори добитник на наградата „Тодор Чаловски“

Ана Ололовска