Иницијатива – Тоше Проески да биде името на новата Универзална сала

Од:

Фановите на Тоше Проески – Македонија поднесоа иницијатива до Совет на Град Скопје во која бараат новиот објект на Универзална сала да го носи името Тодор Тоше Проески.

– Во моментот кога најавивте изградба на нов културно-забавен центар на местото на Универзалната сала, кај нас се роди желба за негово ново име. Името и делото на Тодор Тоше Проески ги „урнаа“ граници ширум Балканот и Европа и оставија незаборавен белег за гордоста на нашата држава. Сите ние сме сведоци за многубројните хуманитарни акции, спасени детски животи, донации за болници, спортски сали, училишта и хуманитарни концерти од кои најголемиот дел беа одржани токму во таа Универзална сала. Не сме заборавиле и на рекордната посетеност на неговите концерти во Универзална сала – тој е единствен кој успеа да ја наполни пет пати по ред во една седмица, стои, меѓу другото, во иницијативата на Тошевите фанови.

Тие додаваат дека и други великани на македонската музика и уметност заслужуваат достојно спомен-обележје, но дека живееле и растеле со музиката и делата на Тоше и затоа, пишуваат тие, „неговото име заслужува да биде на место каде ќе се шири песна, забава и љубов“.

Минатиот месец беше највено дека Универзална сала нема да се реконструира, туку на нејзино место ќе се гради нова сала. Нов објект наместо реконструкција на стариот е одлука на Владата поради дотраеноста на речиси 50 години старата Универзална, која не може да издржи доградба каква што е потребно, и за да се зголеми двојно капацитетот на седиштата кои сега се 1.500. Министерството за култура ќе ги почне подготовките за конкурс за идејно решение по завршување на локалните избори.

Би можело да ве интересира

Лилјана Петровиќ по смртта на Тоше ја промени професијата, таа повеќе не е менаџерка и не се занимава со музика

А1он

Крводарителска акција посветена на Тоше Проески

Ана Ололовска

Крушево се подготвува да го одбележи роденденот на Тоше

Ана Ололовска

Дванаесет години без Тоше

Ана Ололовска

Рози во чест на Тоше Проески

Ана Ололовска

10 милиони денари за изградба на гробното место на Тоше Проески

Ана Ололовска

1 comment

Kiril Tashovski 05/04/2013 - 03:16 at 03:16

Pod itno, dur ne ja krstile Todor Aleksandrov ili Vanco Mihajlov.

Reply

Leave a Comment

8 + 6 =