„Хаемус“ организира едукативна тура низ палатите на старо Скопје

Од:

Во рамки на кампањата „Дестинација Македонија“, Центарот за научни истражувања и промоција на културата „Хаемус“ го истражува Скопје и овој месец организира две едукативни тури – денеска „Палатите на старо Скопје“, а на 27 октомври – „Отоманското наследство на Скопје“.

Од „Хаемус“ велат дека турите се направени за учесниците да поминат низ искуство, знаење, интеракција,а ќе им понудат и забава додека го запознаваат културното наследство на главниот град.

– Овие тури се необични и ретко може да се најдат како понуда во културниот туризам. Создадени се на начин да го задржат вниманието и да бидат во активна интеракција со учесниците. Посетителите се едуцираат, но и споделуваат знаење и информации за локациите кои се посетуваат, покрај кои поминуваат катадневно, а, сепак, многу малку знаат за нивното пошироко антрополошко и културно-историско значење, изјави Василка Димитровска, директор на „Хаемус“.

Настаните со кои се промовира и популаризира богатото културно-историско наследство на Скопје од различни периоди се организираат под мотото на УНЕСКО за Отворени едукативни ресурси (ОЕР), а турите се логистички поддржани од Град Скопје.

Би можело да ве интересира

Мурали по повод 75-годишнината од ослободувањето на Скопје

Ана Ололовска

Украдени новозасадените дрвца кај поликлиника „Чаир“

Ана Ололовска

Град Скопје нема да толерира непрописно паркирање ни за дипломатските возила

Ана Ололовска

Запалени два контејнери во Центар и Чаир

Ана Ололовска

Скопје покажа дека е град за велосипеди – Околу 2.000 пријавени на Скопје на точак!

Ана Ололовска

Велосипедски караван „Скопје на точак 2019“

Ана Ололовска