Годишнина од формирањето на Народен театар-Битола

Од:

На 14 ноември 1944 година во Битола почна со работа професионалниот театар, а за публиката во овој град беше изведена едночинката на Владо Малески –„Петтоимениот Ѓоре“.

Првите членови, основачи на Битолскиот театар биле Јорго Цаца, раководител на групата, Вера Вучкова, браќата Димче и Ацо Стефановски, Мери Бошкова, Симо Георгиевски, Славче Матевски, Георги Карев и Јован Бејко, а за прв управник на театарот бил назначен Аки Павловски.

Годинава официјалната страница на НУ Народен театар-Битола осамна со соопштение во кое се нагласува дека таа национална установа не остана имуна на вирусот Ковид-19, одложени се подготовките на театарски претстави, ниту пак се изведуваат претстави поради изолација на вработени во установата.

-Вашата поткрепа ни е потребна повеќе од кога било, затоа што театарот без публика е бесмислен! Останете во добро здравје, и се гледаме наскоро, порачуваат од НУ Народен театар-Битола на денот кога се одбележуваат 76 години од основањето.

Би можело да ве интересира

Битолскиот театар со онлајн премиера на „И коњите ги убиваат, зар не?“

Ана Ололовска

Премиера на монодрамата „Последната лента на Крап” во МНТ

Ана Ололовска

Големата театарска сцена во Битола од денес го носи името Благој Стефановски-Баге

Актерот Висар Вишка разрешен од директорското место од театарот во Гостивар, инспекцијата утврдила неправилности

Ана Василевска

Професионалните театри со помалку претстави и посетители

Ана Ололовска

Драмско читање на текстови од пет млади македонски драматурзи

Ана Ололовска