Фестивалот „Movies that Мatter” со проекција на Универзитетот на ЈИЕ во Тетово

Од:

Хелсиншкиот комитет за човекови права и Амбасадата на Кралството Холандија денеска во рамки на одбележувањето на Меѓународниот ден на човековите права организираат втора проекција од годинашното издание на филмскиот фестивал „Movies that Мatter”.

Проекцијата на филмот „Facing the dragon“ од режисерката Sedika Mojadidi, ќе започне во 13 часот на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово по што ќе следи дискусија со професорката Беса Арифи, Џане Крешова – претседателка на Женски форум Тетово и Аделина Марку – новинарка.

– Документарниот филм е одличен медиум за да ги прикаже и доближи состојбите и прекршоците на човековите права, како и борбата за истите во различни делови на светот преку јазикот на филмот, како и да отвори дискусија за различните аспекти на човековите права прикажани преку избраните филмови, соопштуваат од Хелсиншки комитет за човекови права.

Би можело да ве интересира

Привршува конкурсот за вториот меѓународен фестивал на кратoк филм „Филмај 2020”

Ана Ололовска

Документарниот филм за актерката Анче Џамбазова – онлајн премиера во сабота

Ана Ололовска

„Сонот за крвта и душата” најдобар интернационален краток хорор филм на FINDECOIN

Ана Ололовска

Роман Полански фаворит за годинашните „Сезар“ награди

Ана Ололовска

„Златна рамка“ доделена за филмски автор, филмски актер и филмски работник

Драган Поповски

„Златна рамка“ за Игор Поповски, Ирена Јовчевска и Сара Климоска