Два јубилеја на годинашните „Прличеви беседи“

Од:

Манифестацијата „Прличеви беседи“ која се одржува денеска во Охрид е во знакот на два јубилеја – 190 години од раѓањето на Григор Прличев и 160 години од издавањето на неговата поема „Сердарот“.

Според најавата од организаторот, НУ Библиотека „Григор Прличев“-Охрид, за животот и делото на Прличев – Вториот Хомер, чие творештво е нераскинливо врзано за Охрид, ќе зборува проф. д-р Вера Стојчевска-Антиќ.

Ќе биде промовиран каталогот на стари и ретки книги – издание на библиотеката и книгата „Библиотеката како медиум за комуникација“ од Мариче Боздоганова, библиотекар советник, вработена во охридската библиотека.

Настанот ќе биде заокружен со Прличевата визита и настап на Михаил и Иван Мишеви кои ќе ја изведат Прличевата „1762 лето“.

Годинава добитник на наградата „Григор Прличев“ за најдобра поема е поетот Стево Симски за поемата „Таинството на богомилите“.

Манифестацијата „Прличеви беседи“ се одржува на 6 февруари, денот на смртта на поетот и преродбеник Прличев (18 јануари 1830 – 6 февруари 1893). Библиотеката ја организира во соработка со Министерството за култура и Општина Охрид.

Би можело да ве интересира

Спасе Перовски со перформансот „Зошто“ се претставува во Младинскиот парк во Велес

Ана Ололовска

Иницијатива Култура ги повикуваат политичките партии да ги поддржат барањата на културниот сектор

Ана Ололовска

Тринаесет содржини на 35. Штипско културно лето

Ана Ололовска

Центарот за култура во Куманово ќе организира настани на отворено

Ана Ололовска

Во тек конкурсот за наградата „Антево перо“

А1он

Почнува да се применува колективниот договор во културата

А1он