Друштвото на писатели на Македонија го распиша конкурсот за традиционалните книжевни награди

Од:

Друштвото на писатели на Македонија го распиша конкурсот за доделување на традиционалните награди на македонската писателска асоцијација за најдобри остварувања во 2018 година. Станува збор за наградите „Ацо Шопов“ за поезија, „Стале Попов“ за проза, „Димитар Митрев“ за критика и есеистика, „Ванчо Николески“ за книга за деца и наградата „Мост“ за најдобра книга напишана на еден од јазиците на националностите во Македонија.

Конкурсот е отворен до 31.12.2018, а книгите до ДПМ треба да се испратат по пошта или да се достават во канцеларијата во по четири примероци. За доделување на наградите ќе решаваат жири комисии составени од петнаесет истакнати писатели, литературни критичари и есеисти. Наградите ќе бидат врачени на 13 февруари идната година на денот на формирањето на ДПМ.

Би можело да ве интересира

„Празник на липите“ и врачување на наградите „Книжевен жезол“ на ДПМ

Ана Ололовска

Иван Џепароски и Душан Стојковиќ добитници на „Книжевен жезол“

Отворен конкурс за традиционалните годишни награди на ДПМ

Ана Ололовска

ДПМ го распиша конкурсот за најдобра поетска книга

Ана Ололовска

Друштвото на писатели се простува од Данило Коцевски

Ана Ололовска

Почина писателот Миле Неделковски

Ана Ололовска