Документарци и дискусија за животот на луѓетo со попречености во Кино Култура

Во Кино Култура, вечерва, од 20 часот ќе бидат прикажани документарните филмови „Престап“ и „Ќе те носам покрај брегот“.

„Престап“ на Весна Ристовска, Ѓорги Пулевски и Симон С. и е еден вид на видео архивирање на институциите во Битола кои имаат или немаат обезбедено пристап за лицата со попреченост. Паралелно со кадрите од институциите е и интервјуто со Д-р Нико Јанков, кој 35 години се занимава со оваа проблематика.

„Ќе те носам покрај брегот“ е документарен словенечки филм, приказна за еден посебен пар, со попречености. Нина има целебрална парализа, која што ги грчи нејзините мускули, па е во инвалидска количка, а Домен доживеал тешка сообраќајна несреќа пред осумнаесет години, која го „обележува“ до крајот на животот. И двајцата поради нивните физички ограничувања знаат како е да си различен во очите на другите.
Филмот навлегува во интимата и врската на парот, со акцент на нивниот одмор на море, кога тие се првпат сами, првпат на море и првпат како и „сите други“, т.е. како останатите „нормални“ двојки.

По филмовите следи дискусија со Благој Ѓоргиев, активист, модерирана од Ѓорги Пулевски.

Би можело да ве интересира

„Сестра Касијана“ нов роман на авторот Добре Тодоровски

Продолжува петвековната традиција на пеливанството

Ана Ололовска

Француска вечерна програма во Тетово

Ана Ололовска

Киното во „Железничката зграда“ се отвора за јавни настани со фокус на културата

Ана Ололовска

Почнува „Кривопаланечко културно лето 2019“

Ана Ололовска

Златниот човек на Казахстан доаѓа во Скопје