Детскиот фолклорен фестивал „Оро без граници“ – симбол на пријателство меѓу децата

Од:

ЈУ Детскиот културен центар – „Карпош “ од 19 до 22 овој месец по 28-ми го организира Меѓународниот детски фолклорен фестивал „Оро без граници“ 2019 – симбол на пријателство меѓу децата.

Пред централниот настан, сите гости тргнувајќи од ДКЦ – „Карпош“ го почнуваат фестивалското дефиле, кое завршува на плоштад „Македонија“.

– Централниот настан ќе се одржи на 21 септември на плоштадот „Македонија“ со почеток од 18:30 часот, а фестивалот официјално ќе биде отворен од директорката на ДКЦ „Карпош“ Билјана Лалчевска Серафимовска. Фестивалот ќе почне со најпознатите македонски игри и ора кои ќе ги изведат членовите на играорната секција од ДКЦ „Карпош“, соопштуваат од прес-службата на ДКЦ „Карпош“.

Во досегашното одржување на овој фестивал, Градот Скопје и Република Северна Македонија биле домаќини на повеќе илјади странски и исто толку домашни деца-фолклорци. На фестивалот се поканети гости од Србија-Јагодина, Грција, Словачка и Турција, а покрај гостите од странство ќе учествуваат и македонски ансамбли.

– Децата играорци преку шаренолкоста на костимите и оригиналноста во кореографските движења ќе ја претстават традицијата и културата на својата земја и по 28-ми пат ќе формираат едно големо „Оро без граници“, се вели во соопштението.

Покрај официјалниот дел, на гостите ќе им бидат претставени атрактивни локации во Градот Скопје: Зоолошката градина, Музејот на илузии, Старата Скопска Чаршија и знаменитостите на Скопје.

Би можело да ве интересира

Меѓународен детски фолклорен фестивал „Оро без граници“

Ана Ололовска

Затворено годинашното издание на Меѓународниот фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски”

Ана Ололовска

Започна Етно Плоштад фестивал 2019 во Берово

Ана Ололовска

Во Крива Паланка утре почнува 15-от Интернационален фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Ана Ололовска

Фолклорниот ансамбл „Тиквеш“ од Кавадарци најуспешна група на „Илинденски денови“

Ана Ололовска

Вечер во Битола завршува фестивалот на народни песни и игри „Илинденски денови“

Ана Ололовска