Десет реставрирани филмови со Чарли Чаплин во Кинотеката во март

Од:

Во 11 термини кон крајот на март во Кинотеката ќе бидат прикажани десет реставрирани филмови со Чарли Чаплин на ДЦП-формат, како и четири кратки играни филмови на 35 мм од архивската збирка на Кинотеката.

-Легендарниот Чарли Чаплин пред 100 години почнал да ги снима неговите ремек-дела, со кои не само што почнува златниот период на немиот период на Холивуд, туку и на американската и светската кинематографија, соопшти Кинотеката.

Кинотеката во март ќе промовира ДВД-издание на пет дигитално реставрирани македонски играни филмови снимени во изминатите четири децении: „Македонскиот дел од пеколот“ во режија на Ватрослав Мимица, „Три Ани“ на Бранко Бауер, „Жед“ на Димитрие Османли, „Татко (Колнати сме, Ирина) на Коле Ангеловски и „Хај-фај“ на режисерот Владимир Блажевски.

Во рамки на Вечерите на женски права по повод 8 Март, во Кинотеката ќе бидат прикажани два филма кои ја преиспитуваат денешната положба на жената: „Куќа на малата ѕвезда“ – документарен филм на хрватската режисерка Слаѓана Лучиќ, и „Отворена врата“ – игран филм во режија на Флоренц Папас.

Кинотеката во март ќе организира и Денови на турски филм, а низ целата месечна програма ќе има и филмски наслови од поновата европска и светска кинематографија.

Би можело да ве интересира

Ревија филмови на Митко Панов

Ана Ололовска

Филмови на Митко Панов во Кинотека од 8 до 10 декември

Ана Ололовска

Осмата сесија на Филмската училница посветена на анимираниот филм

Ана Ололовска

Промоција на книга и проекција на филм на Вим Вендерс во Кинотека

Ана Ололовска

Неделава три изложби во Кинотеката

Ана Ололовска

Два филма вечерва во Кинотеката во рамки на ноемвриската програма

Ана Ололовска