„Цртаме акт“ – групна изложба на млади автори

Од:

„Цртаме акт“ е групна изложба на млади автори составена од цртежи, фотографии, видео презентација и перформативност што ќе биде отворена вечерва во Суб културниот центар „Шорт Бас“ во Скопје, а куратори и организатори се Маргарита Симовска и Доротеј Нешовски.

Како што информира организаторот Доротеј Нешовски, оваа изложба е носител на идејата за ослободување на поимот „Голо тело“ во сите негови видови на постоење – род, пол, националност, религија, идентитети.

-Различната перцепција на повеќе од 30 локални уметници изразена во 420 цртежи инспирирани од дваесетина модели, ја изкажаа потребата на човекот да создава и вреднува, да го сака, да го сочуствува и да го почитува човековото тело. Застанувајќи отспротива на деструкцијата, понижувањето и осудата, помладата генерација ги руши табуата за перформативно изложување на голото тело, соопштува Нешовски.

Целта на изложбата, како што се наведува во соопштението, не е да прикаже академизам и конструктивизам на цртежот туку целосна слобода на израз и пристап кон доживување на личноста која позира-перформира.

Би можело да ве интересира

„Јас и 1000 зборови“ – онлајн-изложба на фотографии на Уметничка галерија Тетово

Ана Ололовска

Изложбата од работилниците на деца со аутизам НГ ќе ја прикаже на Фејсбук

Ана Ололовска

Националната галерија наскоро со виертуелни описи и презентации на дела од богатата колекција

Ана Ололовска

Македонската култура дел од изложба на руски уметник

Ландов

Откажано отворањето на две изложби во Чифте амам

Ана Ололовска

Изложба „Паднати ангели“ на канадскиот уметник и графичар Ги Ланжевин

Ана Ололовска