Чествување по повод 90 години од раѓањето на Матеја Матевски

Од:

По повод 90 години од раѓањето, денеска во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Скопје ќе се одржи чествување на големиот македонски поет академик Матеја Матевски.

Како што најавија од библиотеката, за ликот и делото на Матевски ќе зборуваат академик Катица Ќулавкова и претседателот на Друштвото на писателите на Македонија Соња Стојменска- Елзесер. Стихови од неговата поезија ќе интерпретира актерот Бобан Алексоски.

Матеја Матевски беше поет, литературен и театарски критичар и преведувач. Роден е на 13 март 1929 година во Истанбул, Турција. Автор е на голем број книги, а неговата поезија е преведувана на сите европски јазици. Добитник е на сите престижни национални книжевни и општестеви награди во Македонија и на повеќе награди во странство за своето поетско творештво. Во 2011 година ја добива најголемата македонска книжевна награда „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата. Матеја Матевски почина на 6 јуни 2018 година во Скопје.

Би можело да ве интересира

„Од исто тесто – стихови за смртта и надежта“ нова поетска книга од Бранко Цветкоски

Ана Ололовска

„Возови на смртта“ нова збирка песни на Зоран Пејковски

Ана Ололовска

Хусто Хорхе Падрон застапен во новото издание на битолски „Современи дијалози“

Ана Ололовска

Конкурс за најдобра песна на „Празник на липите 2020“

Ана Ололовска

Трет фестивал на поезија за деца „Стихувалки 2020“

Ана Ололовска

Објавена книгата „Поеми“ на поетот Глигор Стојковски

Ана Ололовска