Бучковски во Софија оствари средба со истакнати културни дејци од Бугарија

Од:

Специјалниот пратеник на Владата на Република Северна Македонија Владо Бучковски оствари работна средба во Софија со истакнати културни дејци од Република Бугарија, на која соговорниците изразиле согласност дека развојот на културно-уметничките односи меѓу двете држави се одвива во добра насока.

На средбата, која се одржа вчера во Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија, во услови на почитување на сите мерки за справување со пандемијата од КОВИД-19, присуствувал и директорот на КИЦ Сашко Насев.

На средбата, како што информираат од КИЦ, соговорниците постигнале согласност дека развојот на културно-уметничките односи меѓу двете држави се одвива во добра насока, но дека е потребно збогатување со конкретни проекти и интензивирање на средбите меѓу луѓето од областа на уметноста и културата, а било истакнато и дека преку областа на културата и контактите ќе може да се очекува најмногу позитивизам во меѓуодносите на двете држави.

Би можело да ве интересира

Изминатата 2020-та предизвик за културата – виртуелни настапи и концерти, напори за заштита на културното наследство

Ана Ололовска

Пандемијата го измени календарот за европски престолнини на културата

Ана Ололовска

Онлајн презентации на видео интервенции од проектот „Неуспехoт како пракса“

Ана Ололовска

Анкета: Приватните иницијативи и независните културни работници најмногу погодени од пандемијата

Жарко Настоски

Mеѓународна конференција „Предисторија во Македонија“

Ана Ололовска

Јавен повик за финансиска поддршка на уметници и културни работници

Ана Ололовска