„Битола Шекспир фестивал“ завршува со претставата „Крал Иби“

Од:

Култното дело „Крал Иби“ на Алфред Жари од Франција, режирано од Васил Христов ќе ја спушти завесата на најновото издание на „Битола Шекспир фестивал“.

Крал Иби е извор на многубројни теоретски и практични истражувања и мотив за градење на цели идејни движења во театарската естетика на дваесеттиот век, вулгарна гротеска која се интерпретира како авторско-режисерско-актерска дистанца и коментар за не-вредностите на современиот човек.

На последниот ден од „Битола Шекспир фестивал“ ќе настапат актерите Игор Ангелов, Биљана Драгиќевиќ Пројковска, Зоран Љутков, Софија Куновска, Катерина Шехтанска Лаковски и други од Драмски театар-Скопје.

Во изминатите денови во Битола настапија актери од Хрватска, Италија, Романија, Шпанија и Северна Македонија кои со своите театарски ансамбли изведоа претстави фокусирани на проблемот на позицијата на жената во денешното општество преку делата на Шекспир.

Фестивалот се одржува со поддршка на Министерството за култура и Општина Битола.

Би можело да ве интересира

Во Скопје актерска работлиница според техниката на Чехов со предавач од Германија

„Необична вечер“ за крај на театарскиот фестивал во Крива Паланка

Ана Ололовска

Народниот театар од Охрид на 10 октомври ќе ја изведе претставата „Балканска 3а/2“

Ана Ололовска

„Како да се ограби банка” ја преполни Кривопаланечката театарска сала

Ана Ололовска

Почнува фестивалот „Албански театар во Македонија“

Ана Ололовска

Драмски театар со „Партија реми“ гостува во Торонто

Ана Ололовска