Бесплатен влез во музеите и археолошките локалитети

Од:

По повод Светскиот ден на спомениците и археолошките локалитети денеска влезот во сите музеи и археолошки локалитети во земјава ќе биде слободен. 

Од Министерството за култура очекуваат голем одѕив кај јавноста затоа што, како што посочуваат, македонската култура и уметност имаат светско археолошко богатство кое вреди да се погледне, почувствува и чува.

Отворени ќе бидат вратите на заводите и музеите во Битола, Штип, Охрид, Прилеп и Струмица, на Стоби и Хераклеа, Спомен-куќата на Тоше, Археолошкиот музеј, Националната галерија со сите свои објекти, Музејот на современата уметност, Музејот на македонска борба, Историскиот музеј во Крушево, Уметничката галерија во Тетово, „Д-р Никола Незлобински“ во Струга, Музејот на Западна Македонија во НОВ, во Кичево, Музејот на Тетовскиот крај, музеите во Куманово, Гевгелија, Природно-научниот музеј, Музејот на Северна Македонија.

Светскиот ден на спомениците и археолошките локалитети, прогласен од ИКОМОС, а прифатен од УНЕСКО, се одбележува во целиот свет. Секоја година темите се актуелни и се однесуваат на подигање на свеста на јавноста за значењето на светското културно наследство, заштитата, чувањето и афирмацијата на непроценливото богатство откриено преку археологијата. Годинава, фокусот е на темата „Промените на културното наследство“, која ги опфаќа прашањата за културното наследство кои се отвораат со климатските промени. 

Би можело да ве интересира

Инспиративен концерт на „Љубојна“ во Прилеп

Кристина Краличин добитник на првата награда на конкурсот „Il Parnaso – Premio Angelo La Vecchia”

Режисери и продуценти бараат да не се крати буџетот за филм – упатија писмо до Министерството за култура

А1он

Започна Интернационалниот литературен фестивал „Про – ЗА Балкан“

Објавен на македонски романот „Би можела да се вика Леда“ од хрватскиот автор Марко Грегур

Врв на стрела од бронзеното време направен од материјал кој не е од оваа планета

Предраг Петровиќ